13 maja 2013
Ciecierzyca w pomidorach na ostro
1 szklanka ciecierzycy, namoczonej przez noc
1 czerwona cebula
2 pomidory
ok. 3 cm imbiru pokrojonego w drobne paseczki
3 ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli drobno posiekanej
1/2 łyżeczki kurkumy
3 łyżki oliwy
kilka listków majeranku, natka pietruszki
1 łyżeczka garam masali
2 łyżki soku z cytryny
3 - 4 garści zielonych warzyw liściastych (do wyboru: szpinak, botwina, roszponka, rukola, liście rzodkiewki)
sól
Podsmażyć na oliwie cebulę, imbir, czosnek, papryczki i przyprawy (te w proszku). Dodać pomidory pokrojone w kostkę i chwilę dusić aż zmiękną. Następnie dodać ciecierzycę (wcześniej ugotowaną lub z puszki), wlać 250 ml wody, dodać sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki, majeranek i liście. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez chwilę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Czuję, że by mi posmakowało!
OdpowiedzUsuńPychota, na pewno, wyglada bardzo apetycznie. Ja tez taka czasami robie:-)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest smaczne :) Zapraszam do udziału w akcji wegetariański obiad :)
Usuń