6 maja 2013

Chlebek z ziaren



Postanowiłam upiec chleb według przepisu Marty z jadłonomii (tu przepis) ale okazało się, że mam tylko niespełna 2 łyżki oleju kokosowego (zamiast 5) i tylko 1/3 szklanki siemienia lnianego (zamiast 3/4). Jak się dowiedziałam w komentarzach są to kluczowe składniki, postanowiłam jakoś temu zaradzić i do przepisowych składników dodałam 1 łyżeczkę agaru (żeluje jak siemię i związuje ze sobą ziarna co było funkcją oleju kokosowego) a zamiast 5 łyżek oleju kokosowego dałam 2 łyżki kokosowego + 3 lnianego.  Do całości dodałam pół szklanki płatków z amarantusa (uzupełnia masę i jest cennym i dodatkowym ziarnem w chlebku). 
Chlebek jest genialny i bardzo szybki w wykonaniu. Moja wersja gotowa do krojenia bezpośrednio po wystudzeniu. Oczywiście jak zakupię składniki wykonam wersję oryginalną.

Polecam!


składniki użyte w mojej wersji chlebka:
1 szklanka ziaren słonecznika
1/3 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki migdałów
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki płatków z amarantusa
1/3 szklanki zmielonego siemienia lnianego
1 łyżeczki soli
1 łyżka syropu z agawy
2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
3 łyżki oleju
1 łyżeczka agaru
1 1/2 szklanki letniej wody


Suche składniki wymieszać w misce. W drugim naczyniu pozostałe. Połączyć składniki, odstawić do nasiąknięcia około 30 min. przełożyć do blaszki i piec w 185 stC około 1 godz.

 Pyszny z awokado.

6 komentarzy:

  1. wygląda pysznie, z dużą ilością dodatków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam ten chlebek i aż się sama zdziwiłam, że mi nie zasmakował, no ale podniebienie podniebieniu nie równe;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz mam taką myśl aby zrobić go na słodko z karobem, hm może taki smakowałby Tobie (???)
      juz nie mogę się doczekać realizacji tego pomysłu!

      Usuń
    2. Mi na słodko wszystko smakuje! Zjadłabym wtedy taką kanapeczkę z rozpaćkanym bananem;) Brzmi pysznie! Ja tez już nie mogę doczekać się Twojego przepisu i zdjęć;)

      Usuń
  3. O dobry pomysł z tym agarem! Gdy robiłam ten chleb, co prawda z przepisu Sary z My New Roots wyszedł mi bardzo sypki, ale może agar załatwi sprawę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu być może, że płatki z amarantusa też coś pomogły bo są po namoczeniu także nieco kleiste, warto pokombinować. Ja robię pasztet gdzie bazą są płatki owsiane i ładnie agar trzyma składniki stąd pomysł użycia go w tym chlebku.

      Usuń