23 kwietnia 2013

Zupa - krem szpinakowy


1 mała marchewka
1/4 selera (korzeń)
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
1 ziemniak
3 ząbki czosnku
50g orzechów nerkowca (namoczonych)
200g szpinaku
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz, kurkuma, przyprawa warzywna lub bulion
2-3 łyżki oliwy

Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na oliwie. W tym czasie obrać i pokroić pozostałe warzywa (za wyjątkiem szpinaku), dodać do smażonej cebuli, chwilkę smażyć razem. Wlać wodę i gotować, jak warzywa będą miękkie dodać szpinak i czosnek, chwilę gotować. Wszystko wraz z nerkowcami zmiksować blenderem. Doprawić przyprawami i cytryną. Podawać z ugotowanym makaronem.

2 komentarze:

  1. Wygląda niezwykle apetycznie, a składniki tylko to potwierdzają! Jestem pewna, że poczęstowana nią z chęcią poprosiłabym o dokładkę;)

    OdpowiedzUsuń