26 marca 2013

Pieczarki w sosie słonecznikowym z rukolą


1/2 kg pieczarek
1 cebula
1/2 szklanki słonecznika
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki oliwy
1/3 papryczki chili
2-3 garści rukoli
sól, pieprz
woda

Pieczarki przekrojone na pół wyłożyć na blaszkę, posolić, skropić oliwą i upiec w piekarniku. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
Słonecznik zmielić w blenderze następnie dodać oliwę, przyprawy  i sok z cytryny. Zmiksować w blenderze na gładką śmietankę dolewając wody dla odpowiedniej konsystencji.
Upieczone pieczarki, cebulkę i sos słonecznikowy połączyć w garnku lub na głębszej patelni i jeszcze dusić kilka minut. Udekorować dużą ilością rukoli.


7 komentarzy:

  1. jak pestki słonecznika zmielisz na sucho mielę razem z odrobiną siemienia lnianego)i dodasz do sosu to nie będzie grudek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje, wypróbuję ale jak kupię nowy sprzęt. Ten już zwyczajnie nie daje rady. Na szczęscie to tylko wizualny mankament.

      Usuń
    2. Przetestowane mielenie słonecznika na sucho w zwykłym blenderze, działa! Sos jest gładki ale dodatek siemienia mnie osobiście nie odpowiada w smaku.
      Koryguję opis za Twoją sugestią.

      Usuń
    3. miło, że się przydałam :)podejrzewam, ze u mnie to siemię jest mniej wyczuwalne bo daję dużo natki :)

      Usuń
  2. W takich dużych kawałkach pieczarek jeszcze nie jadłam - niby takie nic, a jednak;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto wybierać malutkie, ja też zawsze ciachałam na drobno ale do piekarnika wystarczy tylko na pół. Szybciej też jest ;)

      Usuń