1,5 szklanki wody (temperatura pokojowa)
3 szklanki mąki
6 łyżek oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki suchych drożdży piekarniczych
Rozpuścić drożdże w wodzie, wlać oliwę, wsypać mąkę, połączyć. Dodać sól, pomieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia/podwojenia objętości na ok. 12 godzin.
Stolnicę wysypać obficie mąką i delikatnie przełożyć ciasto w formie długiego paska, na szerokość ok. 20 cm. Ciasto posypać mąką, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia przez następne 1-2 h.
Rozpuścić drożdże w wodzie, wlać oliwę, wsypać mąkę, połączyć. Dodać sól, pomieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia/podwojenia objętości na ok. 12 godzin.
Stolnicę wysypać obficie mąką i delikatnie przełożyć ciasto w formie długiego paska, na szerokość ok. 20 cm. Ciasto posypać mąką, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia przez następne 1-2 h.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 220-240 °C wstawiając pojemnik z wodą.
Odciąć 6 kawałków ciasta i ułożyć na blaszce, wstawić do piekarnika a po ok. 10 minutach usunąć pojemnik z wodą, piec jeszcze około 10-15 min.
bardzo lubię domowe pieczywo:) ładne Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńmężowi, jakoś tak już mamy, że pieczywo to męska robota ;)
OdpowiedzUsuńwyszły, wyszły super! ja się dziś zabieram za papryczkę z cykorią do ciabatki - idealna para
Chyba sobie upieke, jak skonczy mi sie dieta :>
OdpowiedzUsuń