11 czerwca 2013

Zupa grzybowa - krem


40g suszonych podgrzybków
2 nieduże cebule
1 ziemniak
1 mała marchewka
1/4 korzenia selera
1 mały korzeń pietruszki
1/2 szklanki namoczonych nerkowców
olej
natka pietruszki
sól, pieprz, kawałek papryczki chili, liść laurowy, ziele angielskie

Grzyby namoczyć kilka godzin przed gotowaniem. Ugotować ok. 30 min. Pokroić cebulkę i ugotowane grzybki, podsmażyć na patelni.
Warzywa obrać, pokroić w kostkę i ugotować wywar wraz z przyprawami. Dołożyć grzyby i cebulę.
Usunąć liść laurowy i ziele.
Zmiksować zupę wraz z nerkowcami (odłożyć kilka kostek marchewki, kilka grzybków dla ozdoby).
Zagotować. Podawać z makaronem i dużą ilością natki.

1 komentarz:

  1. Robię podobną - tyle, że bez nerkowców. Pycha:-)

    OdpowiedzUsuń