13 marca 2013

Pasztet sojowy z cukinią i pieczarkami



1 szklanka soi (namoczonej ok. 12h)
1 szklanka płatków owsianych
3 łyżki kaszy manny
1 cukinia
10 dużych pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju
1 szklanka bulionu lub 1 łyżka przyprawy warzywnej
1 łyżka agaru
sól, pieprz

Soję ugotować. Soję i cebulę zmielić w maszynce do mielenia. Płatki owsiane zalać bulionem lub wrzątkiem wraz z przyprawą warzywną. Zetrzeć na tarce cukinię i pieczarki. Rozpuścić agar w niewielkiej ilości wody i zagotować. Połączyć soję z cebulą, płatkami owsianymi, startymi pieczarkami i cukinią, dodać 2 łyżki oleju, 3 łyżki kaszy manny, agar oraz pieprz i sól. Wymieszać składniki, przełożyć do blaszki i piec w rozgrzanym do 200stC piekarniku około 60 min. Wystudzić. Podawać po zastygnięciu tj. po ok. 2 godzinach.

3 komentarze: