10 lutego 2013

Barszcz ogórkowy



1/4 selera
1 łodyga selera naciowego
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
liść kapusty
pieprz, sól

4 ziemniaki
woda z ogórków kiszonych

Podsmażyć do miękkości w garnku pokrojone w paski: seler, marchewkę, pietruszkę, cebulę i kapustę. Podsmażone warzywa uwalniają więcej aromatu.Przyprawić sola i pieprzem. (Pamiętać, że woda z ogórków jest słona). W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę.
Warzywa przełożyć do blendera i zmiksować a ziemniaki ugotować w wodzie. Kiedy ziemniaki będą miękkie połowę zmiksowanych warzyw dodać do ziemniaków doprawić szklanką wody z ogórków.
Jeśli lubisz zabielane zupy do miksowania dodaj kilka orzechów nerkowca.


Drugą połowę warzyw wykorzystać do: pasty do chleba, do sosów, kotletów itp. Można też połowę warzyw zostawić bez miksowania do szybkiego gulaszu warzywnego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz