6 marca 2013

Chleb na zakwasie z mieszanki mąk z dodatkiem goji



250g aktywnego zakwasu żytniego dokarmionego 12h wcześniej
300g mąki żytniej
150g mąki żytniej razowej
150g mąki orkiszowej
150g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
około 450 ml letniej wody (ciasto musi być lepkie ale nie za rzadkie)
50g suszonych jagód goji (niesamowity zapach no i wartości odżywcze)

Suche składniki wymieszać ze sobą, cukier rozpuścić w wodzie i dodać do całości, dodać sól. Wymieszać mikserem lub ręcznie do uzyskania lepkiej konsystencji. Odstawić pod przykryciem na około 1,5h do podwojenia objętości. Następnie odgazować ciasto mieszając. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami keksówki (8 x 42 cm) i odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 1,5 do 2h.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230stC na około 10 min a następnie zmniejszyć temperaturę do 200stC na kolejne 10 min, zmniejszyć do 180stC i piec jeszcze 40 min. Odstawić do ostygnięcia na metalowej kratce.

4 komentarze:

  1. Domowe pieczywo jest wspaniałe. Nie tylko smakuje i pachnie wyjątkowo, ale jest przede wszytkim o wiele zdrowsze. Jest też magia ukryta w jego pieczeniu... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam, że to działka mojego męża. Chleb jest wyśmienity, szkoda tylko, że wykonanie zajmuje sporo czasu a wszelakie maszyny do chleba nie sprawdzają się w przypadku chlebka na zakwasie. Ten pieczony w piekarniku (niestety nie w piecu chlebowym a szkoda) jest cudowny. I ten zapach w domu! :)))
    Pieczywo ze sklepu nie często gości w naszym domu, wolimy nie jeść chleba niż jeść kiepskiej jakości.

    OdpowiedzUsuń
  3. chebek rewelacyjny!!!moj zakwas ma 3tyg i przy wyrastaniu ciasta w foremce musialam czekac 5h,warto bylo zachowac cierpliwosc.Dziekuje za ten przepis!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się! też Ci tak pachniał jagodami po wyjęciu z piekarnika?

      Usuń