29 marca 2013

Boczniaki z soczewicą jak flaczki


1/2 szklanki soczewicy
30 dkg boczniaków
1 papryka (opcjonalnie)
1 duża marchewka
1 mała pietruszka (korzeń)
1/2 dużego selera
1 łodyga selera naciowego
1-2 cebule
natka pietruszki
1/2 papryczki chili
1/3 szklanki oleju
1 szklanka bulionu warzywnego lub łyżka przyprawy warzywnej

przyprawy: 
do gotowania: 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, 1 łyżka majeranku, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
do uprażenia po pół łyżeczki: kminku, kurkumy, gorczycy czarnej (ew. białej lub obydwu), pieprzu czarnego, papryki słodkiej, imbiru, kolendry


Soczewicę zagotować, w tym czasie pokroić cebulkę, boczniaki i paprykę w paski i podsmażyć na oleju.
Pozostałe warzywa obrać i pokroić w paski. Kiedy soczewica zmięknie zmiksować blenderem, dodać surowe warzywa, papryczkę chili oraz przyprawy do gotowania, bulion lub łyżkę przyprawy warzywnej. Jak warzywa zaczną mięknąć dodać smażone warzywa.
Uprażyć na łyżce oleju pozostałe przyprawy aż do wystrzelania gorczycy (przykryj pokrywką), połączyć z warzywami. Doprawić solą, jeśli jeszcze brakuje ostrości doprawić pieprzem i ostrą papryką, dodać posiekaną natkę pietruszki.

2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam boczniaków, w takiej wersji z chęcią bym to zmieniła;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. soczewica dodaje smak, stanowi zagęstnik zamiast mąki no i jest źródłem białka w potrawie no i powiem Ci, że znajomi już zaszczepili się ta wersją "flaczków"

      Usuń