24 marca 2013

Lazania z warzywami w sosie soczewicowo-pomidorowym


1 bakłażan
1 papryka
1 cykoria
1 cebula
płaty makaronu
olej do smażenia
sól, pieprz, papryka chili

sos pomidorowy:
1/2 szklanki soczewicy czerwonej
1 puszka pomidorów krojonych
2 ząbki czosnku
1/2 szklanka oleju
przyprawy: pieprz, sól, bazylia, oregano
Soczewicę zagotować, dodać pomidory oraz pozostałe składniki. Zmiksować.

sos beszamelowy:
2 łyżki mąki
2 łyżki oleju
1 szklanka mleka ryżowego lub owsianego
2 garści rukoli
sól, pieprz,
Mąkę podprażyć na oleju, zdjąć z ognia dolać mleko, wymieszać, zagotować mieszając. Doprawić, połączyć z rukolą.

Paprykę, cykorię i cebulę wraz z przyprawami podsmażyć na patelni. Bakłażana pokroić w cienkie plastry, osolić aby wypuścił sok, po kilku minutach osuszyć ręcznikiem papierowym.

Układać w foremce kolejno: makaron, sos pomidorowy, plastry bakłażana, smażone warzywa i tak około 5-6 warstw. Na wierzch wyłożyć gęsty sos beszamelowy z rukolą. Odstawić na godzinę aby makaron wciągnął sos. Piekarnik rozgrzać do 175stC, piec około 40 min przykrytą folią, zdjąć przykrycie i piec jeszcze około 10 min.



1 komentarz:

  1. fajny pomysł na obiad, zwłaszcza podoba mi się ten sos z soczewicą:)

    OdpowiedzUsuń