17 lutego 2013

Chleb pszenno -żytni na zakwasie


250g aktywnego zakwasu żytniego dokarmionego 12h wcześniej
400g mąki żytniej
300g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
około 450 ml letniej wody (ciasto musi być lepkie ale nie za rzadkie)
opcjonalnie po jednej łyżce: siemię lniane, mak, pestki z dyni

Suche składniki wymieszać ze sobą, cukier rozpuścić w wodzie i dodać do całości, dodać sól. Wymieszać mikserem lub ręcznie do uzyskania lepkiej konsystencji. Odstawić pod przykryciem na około 1,5h do podwojenia objętości. Następnie odgazować ciasto mieszając. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami keksówki (8 x 42 cm) i odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 1,5 do 2h.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230stC na około 10 min a następnie zmniejszyć temperaturę do 200stC na kolejne 10 min, zmniejszyć do 180stC i piec jeszcze 40 min. Odstawić do ostygnięcia na metalowej kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz