16 lutego 2013

Fasolka nie całkiem po bretońsku z warzywami ;)


1/2 kg fasoli
1 burak
2 marchewki
1/2 selera
2 male cebule
1/2 papryki zielonej
kilka suszonych pomidorków (wcześniej namoczonych)
łyżka przecieru pomidorowego
olej do smażenia
1 łyżka mąki (użyłam z amarantusa)
majeranek, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, sól

Fasolę moczoną przez noc ugotować z zielem angielskim, majerankiem i listkiem laurowym. Warzywa skroić w paski i podsmażyć na tłuszczu wraz z pozostałymi przyprawami (paprykę dołączyć do smażenia jako ostatnią kiedy pozostałe zaczną mięknąć). Do ugotowanej fasoli (ale jeszcze nie całkiem miękkiej) dodać podsmażone warzywa i pokrojone również w paski suszone pomidorki. Z mąki wykonać klasyczną zasmażkę, połączyć z fasolą i warzywami. Doprawić przecierem pomidorowym. w trakcie duszenia kontrolować i uzupełniać ilość wody według uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz