5 lutego 2013

Wegańskie ciasto czekoladowe z masą z nerkowców i ananasa




Ciasto:
1 szklanka mąki
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 szklanki mleka sojowego
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru

Połączyć składniki, wylać do blaszki najlepiej otwieranej np tortownicy, piec w rozgrzanym piekarniku do 200stC około 35 min.

Masa:
1 szklanka orzechów nerkowca (namoczone w wodzie ok. 12 godz)
1 puszka mleka kokosowego a właściwie tylko stała jej zawartość (aby oddzielić część stałą od płynnej musi stać w lodówce ok. 2 tyg.)
1 puszka ananasa
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
2 łyżki błyskawicznej kaszy manny
1/2 szklanki cukru
szczypta soli

Zmiksować w blenderze nerkowce z ananasem a następnie dodać pozostałe składniki, połączyć i zagotować na małym ogniu równocześnie miksując w garnku aż do uzyskania konsystencji gęstego kisielu.
Ciasto po ostudzeniu rozciąć na na pół, pierwszą warstwę wstawić ponownie do tortownicy, wylać na nią masę, przykryć drugą warstwą i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz