2 marca 2013

Kotleciki z mieszanki strączkowych z ryżem



1 szklanka namoczonych strączkowych (namoczonych przez noc)
(tu mieszanka: fasola jaś, czerwona, mung oraz zielony suszony groszek i soczewica czerwona - taki pomysł na końcówki w zapasach)
1 szklanka płatków owsianych
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1/2 szklanki ryżu
1 łyżka przyprawy warzywnej
2 ząbki czosnku
przyprawy: pieprz, papryka, sól



Ugotować fasolki i groszki. Ugotować ryż. Ugotowane zmielić. Płatki owsiane zalać wrzątkiem wraz z przyprawą warzywną do wysokości płatków, kiedy zmiękną połączyć z masą. Dodać pozostałe skladniki wymieszać. Odstawić na 30 min po tym formować kotleciki, otoczyć w mace razowej lub bułce tartej. Smażyć na oleju.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz