18 kwietnia 2013

Chlebek żytni z migdałami


250g aktywnego zakwasu żytniego dokarmionego 12h wcześniej
500g mąki żytniej (950)
200g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
około 450 ml letniej wody (ciasto musi być lepkie ale nie za rzadkie)
ok 70-100g płatków migdałowych

Suche składniki wymieszać ze sobą, cukier rozpuścić w wodzie i dodać do całości, dodać sól. Wymieszać mikserem lub ręcznie do uzyskania lepkiej konsystencji, dodać płatki migdałowe. Odstawić pod przykryciem na około 1,5h do podwojenia objętości. Następnie odgazować ciasto mieszając. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami keksówki (8 x 42 cm) i odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 1,5 do 2h.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230stC na około 10 min a następnie zmniejszyć temperaturę do 200stC na kolejne 10 min, zmniejszyć do 180stC i piec jeszcze 40 min. Odstawić do ostygnięcia na metalowej kratce.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam chlebek zytni, choc z migdalami jeszcze nie robilam:-) Musial byc pyszny!

    OdpowiedzUsuń