27 lutego 2013

Zapiekanka ziemniaczana z cykorią, porem w sosie z ciecierzycy




6 ziemniaków
1 duży por
2 cykorie
1 duża marchew
1 szklanka namoczonej ciecierzycy
1 łyżka musztardy francuskiej
1 szklanka bulionu warzywnego
1/2 szklanki oleju, sól, pieprz

Ugotować ciecierzycę (może być jeszcze lekko twarda). Bulion przyprawy, musztardę oraz ciecierzycę zmiksować w blenderze wraz z olejem tworząc gęsty sos.

Ziemniaki, por i marchewkę pokroić w plastry. Układać kolejno w naczyniu żaroodpornym: cykorię, marchewkę, ziemniaki i por. Polać połową sosu. Ułożyć kolejną warstwę i polać sosem. Ostatnia wierzchnia warstwa to same ziemniaki.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 st C. Piec około półtorej godziny pod przykryciem. Zmniejszyć do 150 stC i piec bez przykrycia jeszcze około pół godziny.




1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszelkie zapiekanki, a ten sos brzmi bardzo apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń