1 szklanka mleka roślinnego
1 szklanka wody gazowanej
1 i 1/2 szklanki mąki
2 kopiaste łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 szczypta soli
1 i 1/2 szklanki mąki
2 kopiaste łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 szczypta soli
1 szczypta cukru
1 łyżka oleju + do smażenia
1 łyżka oleju + do smażenia
farsz pieczarkowy:
1/2 kg pieczarek
1 cebula
oliwa do smażenia
sól i pieprz
Cebulę pokroić w plastry i smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, pieczarki również pokroić w plastry i dorzucić do lekko zrumienionej cebuli. Pieczarki wypuszczą wodę, odparować i jeszcze smażyć do zrumienienia, przyprawić.
sos pomidorowy z fasolką szparagową:
20 dkg fasolki
2 łyżki mąki z ciecierzycy
2 łyżki oliwy
2 łyżki przecieru pomidorowego lub 2-3 pomidory
przyprawy: gorczyca, kminek, pieprz, papryka słodka, kurkuma, sól, łyżka oliwy
Fasolkę ugotować lub użyć ze słoika (odsączyć z zalewy).
Na patelni uprażyć mąkę na oliwie. Połączyć z przecierem lub wkroić pomidory, podlać wodą chwilę dusić tworząc konsystencje sosu, dodać fasolkę.
Uprażyć przyprawy na oliwie, dodać do sosu.
Naleśniki usmażyć, przełożyć farszem, polać sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz