8 kwietnia 2013

Ciasto z masą z kaszy manny, migdałów i ananasa


Ciasto:
2 szklanka mąki
2 łyżki karobu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka mleka roślinnego
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru

Połączyć składniki, wylać do blaszki najlepiej otwieranej np tortownicy, piec w rozgrzanym piekarniku do 200stC około 35 min.

Masa:
1 szklanka kaszy manny
1 kostka dobrej margaryny roślinnej lub olej kokosowy
4 szklanki mleka roślinnego
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki agaru
1/2 puszki ananasa
sok z 1/2 cytryny
3/4 szklanki zmielonych migdałów

Zagotować margarynę, mleko, cukier i cukier waniliowy. Wsypać kaszę mannę i gotować mieszając bądź miksując aż do zagotowania kaszy, zdjąć z ognia dodać migdały, miksować.
W drugim garnku zagotować agar w jednej szklance wody mieszając aby nie powstały grudki, dodać sok z cytryny, zalewę z ananasa.. Obie masy połączyć ze sobą mikserem, dodać resztę ananasa pokrojonego w kostkę.Odstawić do wystudzenia.
Kiedy ciasto i masa wystygną, przeciąć ciasto przez pół i przesmarować masą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz